3 principii pentru a crește un copil fericit

Autor: Monica Dascălu

Lucrând cu clienții am observat că majoritatea oamenilor au venit pe lumea aceasta cu programe pe care le-au învățat de la părinții lor. Consider că este foarte important, ca fiecare dintre noi să devenim conștienți și să schimbăm aceste programe în educarea copiilor noștri.

Ceea ce avem de făcut nu este deloc simplu deoarece mai întâi este nevoie să te schimbi pe tine pentru a putea apoi să schimbi ceva în educația copilului tău.
Un prim pas ar fi să devii conștient de punctele tale slabe, de minusurile tale, pe care deja observi sau poate că nu, că le transmiți și copilului tău.
În momentul în care începi să te schimbi pe tine, începi să schimbi și atitudinea pe care o ai față de copilul tău.

Un prim pas ar fi să iei o foaie de hârtie și să notezi ce anume nu îți place la tine. Apoi, observă dacă aceste lucruri care nu îți plac la tine, se regăsesc și la copilul tău. Poate părea un exercițiu destul de dificil, dar cu timpul, cu cât exersezi, cu atât vei observa mai clar la copilul tău, cum copiază comportamentul tău sau pe al celor din familia ta. Acesta este momentul în care începi să te trezești si să devii conștient de cum anume influențezi tu sau cei din jurul tău comportamentul copilului tău, este momentul în care poți începe să faci schimbările. Doar atunci când devii conștient de ceea ce faci, poți face schimbări.

Schimbările se fac cu muncă susținută, cu multă conștiență și cu mult efort, deoarece creierul va dori mereu să meargă pe drumul pe care el îl știe deja, adică să se întoarcă la vechiul comportament.

Arată-i iubirea dar stabilește clar limitele

De câte ori ai fost criticat de părinții tăi?

Vreau să îți povestesc o întâmplare. Am fost la un moment dat la un curs de psihologie, iar trainer-ul a cerut să ridice mâna acele persoane care au fost susținute și lăudate de părinți în copilărie. Spre surprinderea mea am fost singura dintr-o sală de 30 de oameni care a ridicat mâna. Chiar și trainerul a fost foarte mirat și m-a întrebat dacă sunt sigură că părinții mei m-au lăudat și m-au susținut în copilărie.

Eu am fost foarte surprinsă dar acela a fost momentul în care am înțeles cât de norocoasă am fost să am o mamă atât de înțeleaptă. Foarte puțin părinți își laudă și își susțin copiii atunci când ei au nevoie. Am învățat de la mama mea că este o mare diferență între a iubi un copil și a educa un copil.

Este necesar să ii arătăm copilului cât de mult îl iubim, că suntem acolo lângă el și că îl susținem necondiționat oricând are el nevoie, dar pe de altă parte, este la fel de important să ii arătăm care sunt limitele clare în educația lui.

Întotdeauna copilul va încerca să depășească limitele pe care noi le impunem. Este necesar să îi arătăm iubirea noastră dar pe de altă parte este nevoie să rămânem foarte fermi cu granițele/ limitele pe care le-am stabilit deja. De îndată ce copilul va observa că tu nu respecți aceste granițe, limite, reguli pe care tu le-ai pus, el va încerca de fiecare dată să le depășească pentru că știe că se poate.

Nu aștepta de la copilul tău să fie ca tine

Copilul tău va copia de cele mai multe ori părțile urâte din caracterul tău, ceea ce nu îți va plăcea deloc. Vei dori să le modelezi și să îi schimbi comportamentul. Dar trebuie să știi că el este o ființă unică și nu va fi niciodată așa cum îți dorești tu să fie. Ajută-l să devină el însuși, să fie conștient de calitățile pe care le are și să descoperiți împreună pasiunile și darurile lui.

Nu pune în cârca lui nerealizările și neîmplinirile tale. Dacă tu nu ai devenit medic nu înseamnă că el trebuie să devină medic. Dacă tu nu ai devenit o mare stea, nu înseamnă că el trebuie să facă acest lucru. Lasă-l pe el să își aleagă drumul, meseria sau pasiunea. Dacă va face ceea ce îi place în viață, va fi mereu fericit. Tu îți dorești să ai la ușa ta un om care să împlinească nereușitele tale sau îți dorești să ai un copil fericit?

Învață să iubești un copil străin

Probabil că deja știi, dar nu a fost în intenția mea să devin trainer Metoda Silva pentru copii. Totuși, lucrul cu copiii mi-a adus foarte multe satisfacții și am învățat o lecție majoră – nu te comporta niciodată cu un copil străin cum nu ți-ai dori să se comporte ceilalți cu propriul tău copil.

Modul în care noi educăm generația tânără, va fi modul în care vom fi respectați și tratați atunci când vom ajunge la vârsta a 3-a. Copiii sunt ca niște oglinzi și sunt capabili să ofere atât de multă iubire atunci când ei o primesc. Oferă iubire atât copilului tău cât și oricărui alt copil cu care intri în contact. Chiar dacă el poate că nu primește suficientă iubire acasă, va simți iubirea pe care tu i-o oferi și va învăța să ofere și el, chiar și mai multă iubire. Testează asta și vei simți singur cât de minunat este!

Sursa: Monica Dascălu