Important de stiut

Ai grijă ce spui…s-ar putea să se întâmple!

Cuvintele…

Ele ne ajută să comunicăm ceea ce simțim, ceea ce credem, ceea ce ne dorim sau ceea ce gândim. Dar tot ele pot vindeca, pot schimba viața, pot atrage lucruri pozitive sau…negative.

De aceea, cel mai important lucru pe care îl afli în cadrul Cursurilor SILVA este să fii atent la gândurile tale și la cuvintele pe care ți le spui.

Fii conștient de cuvintele pe care la utilizezi și în momentele în care observi că acestea sunt negative și nefolositoare, oprește-te și reformulează-le: la prezent și afirmativ.

De exemplu dacă ai un examen și observi că ceea ce le spui celor din jurul tău sunt expresii precum “este greu” sau că “nu voi trece de el”…oprește-te, reformulează“cu siguranță trec peste acest examen”, “este un examen simplu”, “așa cum am trecut de celelalte, trec și de acesta”. Aceste cuvinte pe care ți le induci, îmbinate cu învățatul (totuși…mintea are nevoie și de informațiile despre acel examen sau doar nu credeai că scapi de învățat) te vor ajuta cu siguranță. Pe moment, repetând cuvintele, nu vei observa un rezultat, însă pe parcursul zilei vei constata că ești mai liniștit cu privire la acel examen și vei putea să te concentrezi mult mai bine la ceea ce ai de făcut. Asta pentru că prin respectivele cuvinte, repetate în mod conștient, ți-ai creat un program mental, o mantră la nivel mental, care blochează convingerile bazate pe frică, pe temeri și neliniști.

Ce a fost mai întâi: cuvântul sau gândul?

Cunoaștem celebra întrebare „Ce a fost mai întâi, oul sau găina?”

Ei bine, în ceea ce privește subiectul acestui articol, putem spune că în majoritatea situațiilor gândul este primul, dar se întâmplă ca și cuvântul să fie primul. De fapt, ceea ce contează mai mult este relația dintre cele două, una destul de evidentă.

Ceea ce gândim influențează ceea ce spunem, ceea ce spunem influențează ceea ce gândim.

Cuvintele nu reprezintă doar sunete ce iesă din gura noastră … Ele au influență asupra modului în care ne trăim viața, ne influențează emoțiile, atitudinile și comportamentele. Dar poate cel mai important, cuvintele ne pot influența destinul, deoarece ele se transfomă în acțiuni concrete.

Spune-mi ce cuvinte folosești , ca să îți spun ce fel de om ești.

Cuvintele pe care le rostești zilnic, te caracterizează. De aceea îți recomand ca pentru o zi să fii atent la ceea ce spui, de ce nu și la ceea ce gândești, și la finalul ei să te autocaracterizezi: ești o persoană optimistă sau pesimistă, obișnuiești să te plângi sau să încurajezi, spui cuvinte cu o încărcătură negativă sau pozitivă?

Dacă rostești cuvinte de afirmare, încurajare, iubire, acceptare și apreciere. Felicitări, ești pe calea din ce în ce mai bună!

Dacă rostești opusul acestora, este timpul să îți schimbi modul de gândire.

Oamenii fericiți nu lasă cuvintele și gândurile să-i controleze, ei le controlează.

În ciuda faptului că majoritatea oamenilor au senzația că își controlează viața, gândurile și cuvintele distructive “preiau volanul” deseori.

Și nu este neapărat vina noastră, ci mai degrabă a modului în care suntem crescuți, dar și infomațiilor cu care venim în contact de-a lungul timpului. Adevărul este că de mici ni se insuflă să dăm atenție în special evenimentelor negative. Și chiar asta facem: dacă se întâmplă ceva pozitiv în viața noastră, vorbim foarte puțin despre acel ceva. Dacă se întâmplă ceva negativ, povestim, zile întregi, tuturor rudelor și prietenilor, nimeni nu scapă de ele…

Ce mai faci? Din ce în ce mai bine!

De minte nu putem fugi, asta este clar! Atunci haideți să încercăm să o educăm astfel încât gîndurile și cuvintele manisfestate de noi să fie din ce în ce mai pozitive.

Eu îți recomand să începi cu ceva banal, precum răspunsul al întrebarea Ce mai faci?

Dacă eu te întreb “Ce mai faci?” , tu ce vei răspunde? Cu siguranță vei răspunde în mod inconștient bine, fiindcă asta te-ai obișnuit să răspunzi.

Dar ce ai răspunde dacă ți-ai spune că acea replică îți poate influența starea în următoarele ore? Minunat, excelent, din ce în ce mai bine!

Aș fi vrut să închei acest articol cu “nu subestima puterea cuvintelor”, dar acel NU…

Să reformulăm expresia: Conștientizați puterea cuvintelor voastre și veți deveni din ce în ce mai buni, în fiecare zi!

Rajko Kuzmanović

Lasă un răspuns