Despre creier si minte

Despre Creier și Minte – Episodul 3: „Supra-încălzirea computerului și încetinirea sistemului”

Autor: Cristi Lazar

Rămăsesem datori cu un nou episod din serialul nostru „Despre creier și minte”.

În Episodul 1 am vorbit despre „Computerul-Creier și Sistemul-de-operare-Minte”, folosind spre exemplificare, ca analogie, modul de funcționare a acestora. În Episodul 2 am atins subiectul „Programe-tipar și Obiceiuri”.

Vă promiteam că vom continua cu subiectul „Supra-încălzirea computerului și încetinirea sistemului”, ceea ce știm cu toții că se întâmplă din când în când la computerele noastre… 🙂

Respectând analogia începută, cu toții avem momente de „supra-încălzire și de încetinire a activității”, nu pentru că vrem noi să se întâmple, ci pentru că suntem activi și ajungem să fim foarte solicitați sau chiar suprasolicitați din punct de vedere mental, emoțional, fizic (și chiar spiritual) și apare acea confuzie în gândire și încetineală în acțiuni.

Tuturor ne-ar plăcea ca viața să fie un lung șir de evenimente (doar) plăcute și nesolicitante, cu o fericire nesfârșită și emoții pozitive non-stop. Ne-ar plăcea să fie ca o vacanță, încontinuu. Așa e?

Însă…

Viața ne solicită. Viața este despre a întâmpina „probleme”, despre a fi creativ, despre a găsi soluția potrivită fiecărei „probleme”, despre a învăța lucruri noi, despre a aplica învățăturile, despre a trece la acțiune și a fi perseverent, despre a construi, despre a rezolva lucruri urgente dar și importante. Viața NU ESTE despre A NU AVEA probleme! Orice om viu are „probleme”. Daca nu ai „probleme”, înseamnă că nu ești viu.

Poate cuvântul „problemă” să fie cel care „ne sperie”. Noi, la Metoda Silva, învățăm să nu mai numim „problemele” probleme, ci să le spunem „situații”. Ne ajută să le privim diferit, să le tratăm diferit și să nu ne mai determine acel reflex condiționat de „sperietură”. Învățăm să programăm soluții pentru aceste situații și să le transformăm în „proiecte”.

Să revenim la confuzie și încetineală. Nu vorbim aici despre lene. Lenea este un obicei nebenefic. Este un obicei care, ca orice obicei, controlează tiparele de gândire și comportament. Lenea are și ea leacurile sale. Nu vorbim despre asta acum. Vorbim despre situația în care se află cei mai mulți dintre noi – oameni activi și implicați, dedicați și devotați, harnici și dinamici – atunci când „ne năpădesc” toate câte le avem de rezolvat și de făcut.

Amintiți-vă de perioadele încărcate, atunci când lucrați la computer (sau nu neapărat la computer) și aveți mai multe programe deschise și efectuați „multi-tasking work” (adică efectuați mai multe sarcini de lucru în același timp). Pe măsură ce lucrați la toate, în același timp, și solicitați calculatorul prin folosirea mai multor programe, procesoarele calculatorului dau semne de aglomerare, de „confuzie” și încep să încetinească activitatea și să dea semne de „oboseală”. Poate vi s-a întâmplat să chemați pe cineva în ajutor și să vă spună simplu: „mai închide și tu din programele astea că sunt prea multe deschise!”. Vi s-a întâmplat? Și ce ați făcut pentru a relua buna funcționare a computerului? Exact! Ați „salvat” munca depusă până la acel moment și ați închis din programele deschise. Specialiștii în computere vă sfătuiesc „să-i dați o pauză” și „să-i dați un refresh”, poate chiar „un restart” sau chiar „o oprire temporară”. „Save as” sau „save” sau „autosaved” sunt funcții foarte importante în construcția unui proces. Fără ele nu ați putea să terminați proiectul prea curând pentru că v-ați întoarce mereu și mereu de la început…

De ce să faci asta când ai atâta treabă de făcut? De ce să iei o pauză când ai atâtea de rezolvat? Eeee… tocmai aici este secretul! Iată răspunsul: ca să poți să continui munca și să o duci eficient la bun sfârșit. Cu alte cuvinte, atunci când „ți-e lumea mai dragă”, atunci când ai mai multă treabă de făcut, atunci când înaintezi pe mai multe proiecte odată… tu trebuie să iei o pauză! Asta apare ca un „conflict de interese”… Așa am crezut și noi înainte de Metoda Silva…

Așa că, puteți de astăzi „să salvați” munca făcută până la acel moment și „să vă dați un refresh”, o pauză constructivă, creativă, o pauză de reîncărcare a sistemului pe mai multe planuri: mental, fizic, emoțional, spiritual.

Când este bine de făcut acest lucru? Specialiștii în științele creierului, minții și potențialului uman spun că este bine să faci asta cu regularitate și, mai ales, când încep să se aglomereze „multe treburi de făcut”. În primul rând, este ca și cum ai încărca sau reîncărca acumulatorul „dispozitivului”. În al doilea rând, „procesoarele se liniștesc și se odihnesc”. În al treilea rând, și cel mai important, în cazul Computerului-Creier și al Sistemului-de-operare-Minte dai ocazia funcțiilor creativeimaginative și intuitive să lucreze mai mult și să ordoneze viitoarele acțiuni cu o eficiență crescută. Deci, e numai de bine dacă iei o pauză atunci când ai mai mult de lucru!

Cum să arate o astfel de pauză? Ce trebuie făcut ca să fie eficientă? Sunt multe variante și posibilități. La Metoda Silva învățăm să folosim frecvența Alpha a creierului în mod conștient și să utilizăm câteva tehnici mentale pentru a crește eficiența. Dar mai există și alte posibilități. Principiul de bază este același. Important este „să vă deconectați” de tensiunea și presiunea momentului și „să vă conectați” la Acumulatorul Universal. Iată câteva exemple. Poate fi o mică plimbare în aer liber sau chiar o simplă „gură de aer” de câteva minute pe balcon sau afară. Poate fi o rupere de ritm cu puțină mișcare fizică pe loc. Poate fi cititul a câteva pagini dintr-o carte (am zis carte) care vă motivează și al cărei subiect vă pasionează. Poate fi chiar și un telefon scurt către cineva drag. Poate fi… chiar și pauza de masă, pauză care ar trebui să fie DOAR pentru masă. Poate fi chiar și o scurtă întrevedere cu o persoană pozitivă și plină de energie. La Metoda Silva învățăm cum să aplicăm, oricând-oriunde-în orice moment, cel mai performant model de reîncărcare a sistemului de funcționare prin tehnici specifice de vizualizare utilizând frecvența Alpha a creierului și potențialul minții noastre.

Puteți încerca oricare din cele enumerate mai sus sau alte proceduri și să vedeți dvs. ce rezultate veți avea, pe propria piele, cum se zice…

Sincer, acum, scriind toate acestea, ni se pare mai dificil de explicat decât de făcut… 🙂 Trebuie doar să știi „cum să faci”. De aceea este nevoie de 2 sau 4 zile de Metoda Silva, de programare și reprogramare la acest curs de specialitate. Domeniul nostru de activitate este creierul, mintea și potențialul uman cu scopul de a le explora și a le folosi cât mai mult pentru beneficiul propriu.

Sperăm că v-am ținut atenția trează și cu acest articol și că a meritat efortul să-l citiți. Vă dorim succes în tot ceea ce întreprindeți și să vă amintiți că succesul va fi cu atât mai lesne de obținut cu cât luați mai multe pauze constructive. Vorba românului nu e departe de acest înțeles… „pauzele lungi și dese – cheia marilor succese!”. 🙂 Noi parcă am reformula un pic… cam așa… „pauzele potrivite – cheia pentru reușite!” 🙂

Lasă un răspuns