Important de stiut

JOCUL ȘI ROLUL LUI ÎN ÎNVĂȚARE

Jocul este superputerea copiilor!

Jocul este un antrenament perfect pentru viitor.

„Copiii știu că jocul este superputerea lor. Jocul deblochează abilități esențiale ale copiilor și ei înfloresc atunci când se joacă. Jocul este un antrenament perfect pentru viitor.

Astfel, ei primesc oportunitatea de a gândi, de a negocia și de a se adapta la reguli noi și învață să încerce din nou atunci când lucrurile nu merg conform planului. Prin aceste experiențe plăcute, copiii își dezvoltă abilități esențiale care vor rămâne pentru toată viața.

Abilități fizice: alergatul, săritul, învățarea unui sport nou – jocurile de mișcare îi fac pe copii fizic și mental mai puternici. Și pentru că jocurile fizice eliberează endorfine, cercetătorii spun că aceste activități sunt excelente pentru a da un surplus de bună dispoziție indiferent de vârstă.

Abilități emoționale: Atunci când copiii se implică într-un joc sau într-un proiect, își dezvoltă atât inteligența emoțională cât și mintea. Ei învață să se înțeleagă unii cu alții și își dau seama atunci când colegii de joc se simt fericiți, triști sau frustrați. Împreună ei învață cum să se unească pentru a rezolva puzzle-urile cele mai dificile. Ei realizează că nu pot fi eroul principal din orice joc în care se îndeplinesc toate dorințele. Jocul este de asemenea util pentru a face față neprevăzutului sau momentelor de nesiguranță. Copiii se bucură să se distreze și strigă de entuziasm când câștigă dar de asemenea își înfruntă frustrările când lucrurile nu merg conform planului. Este exact genul de antrenament de care au nevoie pentru a învăța cum să depășească o criză.

Abilități cognitive: când învățarea se face prin joc, copiii sunt atât de implicați în crearea de strategii și în rezolvarea problemelor încât își vor dezvolta noi conexiuni inter-neuronale. Bucuria de a juca oferă stimulul necesar dezvoltării abilităților complexe de raționament, memorie și concentrare mult mai eficient decât dacă li s-ar spune să stea nemișcați și să vorbească despre diverse evenimente. Această gândire flexibilă îi va ajuta să se adapteze la orice carieră nouă și la provocări de viață, situații pe care lumea adulților le oferă.

Abilități creative: creativitatea este modul în care transmitem lumii lucruri despre noi înșine: scriem, vorbim, interpretăm, compunem și creăm poveștile noastre, dar este și modul în care formăm conexiuni, dăm sens ideilor abstracte și testăm lucrurile. A deveni creativ poate fi la fel de simplu ca atunci când îți imaginezi o măturică și cum ar fi un cal sau la fel de complex cum ar fi proiectarea și decorarea unei parașute care te lasă să arunci un ou de pe acoperiș fără a-l sparge. Jocul creativ îi pune pe copii să se ocupe de explorarea ideilor, relațiilor, spațiilor și problemelor și le dezvoltă încrederea în curiozitatea lor naturală. Creativitatea este de asemenea una dintre cele mai apreciate abilități la locul de muncă.

Jocul îi pregătește pe copii pentru viitor. Orice fel de viitor.

Să luăm de exemplu un simplu joc „de-a v-ați ascunselea”. Ce învață copiii pentru început? Acest joc îi poate ajuta să înfrunte necunoscutul și să facă față neprevăzutului, o abilitate emoțională importantă.

Ei vor avea nevoie de abilități cognitive și creative pentru a găsi un loc bun de ascuns, unul neobișnuit și de abilități sociale pentru a-și determina toți prietenii să se joace. Alergând dintr-o ascunzătoare în alta sau antrenându-se să se înghesuie într-un loc strâmt, copiii dobândesc noi abilități fizice. Într-un simplu joc familiar ei au învățat să fie mai rezistenți, mai empatici, mai conștienți de mediul înconjurător și mai buni strategi. Si cu cât se vor juca mai mult cu atât își vor dezvolta acele abilități creând o bogată gamă de competențe pe care se vor putea baza oricând în viitor.

Jocul sporește starea de bine necesară pentru o viață echilibrată, determină o mai bună sănătate mintală, mai multă reziliență si o bucurie de a învăța care durează o viață întreagă.

Jocul este felul în care copiii învață în mod natural. Asta îl face atât de puternic și de aceea este atât de important să le oferim copiilor spațiul de joacă.”

Ioana Ruxandra Udrescu

Lasă un răspuns