STRES EGAL VIAȚĂ

Timp de citire: aprox. 5 min.

Iată primul remediu, dacă vrei, profilactic, pentru stres: UMORUL. Umorul este pansament, umorul este panaceu, umorul este supliment pentru viață!

În ultima vreme, eu constat că ne-a cam pierit umorul. Cumva, l-am pierdut pe undeva. Suntem prea serioși, prea atașați de un rezultat sau altul, de o idee sau alta, de o activitate sau alta. Ne-am încrâncenat. Nu noi! Nuuuuu…! Alții. Văd așa… în lume. Pandemia asta și-a pus amprenta serios pe viața oamenilor. Și e firesc, cumva…

Dar tot noi știm că lumea a trecut prin multe. Urmăream de curând un film a cărui acțiune se petrecea în Olanda ocupată de naziști. Ce atrocități, ce nedreptăți, câtă suferință… Și totuși, o prezență permanentă era umorul. Chiar și în lagăr, chiar și în suferință, oamenii aveau umor, glumeau, dansau, cântau. Omul știe că umorul este antistres.

Față de ce au trăit înaintașii noștri, noi suntem „parfum”. Parfum! Nu spun că nu există suferință și astăzi în lume, boli, cruzime, situații defavorizante. Există. Dar există și remedii. Avem de toate. De toate!

Se știe faptul că există țări extrem de sărace, așa sunt denumite și acceptate. Aceste țări au o populație fericită! Deși nu au mai nimic, acei oameni nu sunt stresați! Pe de altă parte, în așa zisa civilizație, oamenii sunt tot mai depresivi, mai stresați, alergând într-o cursă continuă după „ceva”… acel „ceva”…

Ce este stresul, acest bau-bau al zilelor noastre? Stresul este demonstrat că este o cantitate suplimentară de energie pe care organismul uman o generează pentru a trece printr-o situație diferită, nouă, neobișnuită, adică pentru a se adapta la o schimbare. Energia aceasta suplimentară vine dintr-o cantitate suplimentară de substanțe chimice secretate de glande având rolul de a întări organismul pentru a supraviețui schimbării. Trebuie „să scape cu viață”. Cum scapi cu viață, cum supraviețuiești? Lupți sau fugi.

Dacă lupți sau dacă fugi, substanțele chimice și energia produsă se consumă, se diluează, „sunt arse” în acțiune. Și gata stresul! Nu mai e. Dar, ce te faci cu situațiile neobișnuite, noi, diferite, în care omul este scos din zona de confort? O situație neobișnuită, care te scoate din zona de confort, este decriptată de ansamblul creier-minte în partea sa responsabilă de funcționarea automată (inconștientă) ca fiind un pericol, o situație de supraviețuire. Ca urmare, apare automat secreția de neuro-transmițători specifici care duce la comanda către glande de a secreta anumite substanțe, hormoni, necesare corpului fizic ca resurse energetice pentru luptă sau fugă, adică apărare, scăpare, supraviețuire.

Ședința de luni, deadline-ul de vineri, factura la gaze, „oare o să pot să…?”, „din cauza mea”, „ce mă fac cu…?”, „m-am săturat de…”, „nu mai pot”, „dacă nu mă părăsea…”, „din cauza lu’…”, „mă înnebunește…” etc. etc. și câte și mai câte „situații periculoase” care generează stres, energie suplimentară.

Deci, stresul egal energie suplimentară. Păi… când spunem energie, spunem ceva bun, așa e? În esență, dacă în această stare de stres, aceste substanțe sunt descărcate, consumate, această stare este foarte-foarte bună și utilă organismului.  Pentru că energia egal viață! Am putea spune astfel că stresul egal viață!

E puțin pe dos pentru că toată lumea spune că „stresul te omoară”. Eu spun că stresul „te învie”, te umple de viață. Asta dacă îl înțelegi și dacă alegi să-l folosești pentru viață.

De aceea se spune că „să te provoci”. Da. Să te provoci tu pe tine. Cum? FĂ CEVA NOU! ÎNVAȚĂ! Pune-te în situații noi și descurcă-te! Fă ceva ce nu-ți vine să faci și adaptează-te! Pentru că atunci când tu te provoci singur, declanșezi aceste mecanisme de creare de energie și folosești energia aceasta ca să faci „upgrade” învățând, descurcându-te, adaptându-te.

De aceea, stresul e bun. Dacă nu o faci tu singur, o face viața oricum, pentru că viața înseamnă permanentă schimbare și adaptare. Și iată înțelepciunea populară care strigă: „ce nu te omoară te face mai puternic, mai bun”. Adică, dacă ai scăpat cu bine „dintr-un stres”, ești mai bun, ai făcut upgrade. De aceea, e bine să cunoști ce este stresul și cum funcționează, cum îl poți folosi în beneficiul tău. Controlezi stresul atunci când „îl consumi”.

Oamenii de știință împart stresul în două categorii.

EU-stresul, care este stresul „benefic”, cel generat de pasiuni, de scopuri, de „challenge-uri”, de emoții benefice. Acest stres, această energie, se consumă în procesul în sine și duce la rezultate bune în viață. Este stresul de tip „provoacă-te tu pe tine”. Cu acest stres faci treabă bună și ești din ce în ce mai sănătos.

DI-stresul este stresul nociv, nebenefic, imaginar. Este stresul care paralizează prin non-acțiune. Adică, nici nu lupți și nici nu fugi. Stai în stres. Dacă este pe o perioadă scurtă de timp, adică stres acut, nu e așa de grav. Dar dacă este pentru o perioadă mai lungă de timp, din acut devine stres cronic și nu e deloc bun. Duce la boli, afecțiuni, tulburări pentru că energia care nu se consumă se transformă, se somatizează și generează disfuncții deoarece este o stare permanentă de alertă, de alarmă. Organismul îți transmite încontinuu „fă ceva ca să supraviețuim!”. Și tu nu faci. Tu stai în stres, având la dispoziție o cantitate suplimentară de energie. Și energia asta suplimentară trebuie să se transforme în ceva. Neconsumată fiind, se transformă în dezechilibru, în afecțiuni, în disfuncții, în boli.

Cei mai puternici și prezenți factori generatori de stres sunt: grija, frica, vinovăția, neadaptarea la schimbare, furtuna de informații, despărțirile, nemulțumirea. Vom vorbi despre acestea într-un episod următor.

Cum să stăpânim stresul? Specialiștii spun despre echilibru interior sau stare de flux sau grație. Noi știm că se obține prin cultivarea simțului responsabilității, prin umor, prin a face voluntar lucruri noi, prin a-ți descoperi talentulmisiuneascopul vieții, prin a trăi în prezent fericit, prin a te dedica unor cauze mai mari, prin socializare. Și la toate acestea ajută MEDITAȚIA. Meditația este poarta…

Meditația este o unealtă, nu este un scop. Meditația este calea către antistres. Meditația este calea către autocontrol.

Îți mulțumesc că ai parcurs aceste rânduri!

Meditează și tu la cele scrise aici și… până data viitoare, „stresul fie cu tine!” Stresul cel bun, da? Adică energia, viața!

Din ce în ce mai bine!

Cristi Lazăr